I12 fülhallgatók TWS technológiával működnek.

Mi az a TWS technológia?

Matykó Barbara

Igazi szabadság a zenehallgatásban: a TWS technológia

A TWS betűszó az angol True Wireless Stereo kifejezésből ered, ami nagyjából Igazi Vezeték Nélküli Sztereo-t jelent, de mivel ez rettentő bénán hangzik, ezért maradunk a TWS-nél. A TWS is a Bluetooth 2,4 GHz-es adatátviteli technológiát használja, ami minden mobileszközben elérhető. Valódi sztereó hangzást kínál és a drótnélküliség minden előnyét. Nem kell bedugjuk a sokszor nem is létező jack aljzatba a telefonon, nem gabalyodunk bele futás vagy edzés közben, nem tekeredik masszává a táskánkban és mindemellett nem rántjuk le a kábellel a telefont az asztalról.

TWS technológia 2 típusa 
Két típust különböztetünk meg a TWS technológiában. Amikor csak az egyik pod csatlakozik az eszközhöz, és az továbbítja a másik podnak, és amikor a két fülhallgató közvetlenül csatlakozik az eszközhöz. Ez a különbség csak párosításnál tűnhet fel, hogy külön megjelenhetnek a két oldal az első esetnél, de akkor is véletlenszerűen választhatjuk ki, melyik legyen az elsődleges kapcsolódó pod.

 

Manapság a podok és más vezeték nélküli fülhallgatók a TWS technológiát használják, azaz nem csak a vezeték nélküliség előnyeit kínálják, hanem valódi zenei térélményt is adnak. A TWS-t a modern chip fejlesztések tették lehetővé, a mérnököknek valahogy meg kellett oldaniuk, hogy a jobb és bal oldali fülhallgató külön-külön tudjon szólni kábeles összeköttetés nélkül. Ezt két, párhuzamos Bluetooth kapcsolattal lehet elérni, amire kétféle megoldás terjedt el. Az egyik megoldás szerint minkét pod a telefonhoz kapcsolódik, külön-külön, a másik megoldás pedig, amikor az egyik pod csatlakozik a telefonhoz és egyfajta „átjátszóként” működik, azaz a másik pod ehhez csatlakozik. Mindkét megoldás egyformán jól működik, a párosításokat egyszer kell megcsinálni, utána nyugodtan megfeledkezhetünk róluk.

 
A Lenovo LP75 is az "átjátszó" megoldást alkalmazza, ami Bluetooth 5.3-val 10 méteres távolságban is késés nélkül tud zenét lejátszani, de akadállyal 10 métert képes garantálni a biztos működéshez.

A vezeték nélküli fülhallgatóknak kis helyen erős áramforrásra van szükségük a működéshez, és ez az a terület, ahol az elmúlt évek szintén komoly áttörést hoztak. Miután a vezetéken nem kaphatnak áramot, ezért minden pod beépített mini akkumulátorral rendelkezik, ami általában 3-5 óra zenehallgatást vagy 2-3 óra telefonálást tesz lehetővé egy töltéssel. A mobilok utóbbi években tapasztalt méretcsökkenése is nagyrészt annak köszönhető, hogy az akkumulátorok teljesítménye jelentősen nőtt. A podok 35 milliamper-órás teljesítménye nagyjából egy régi típusú (NiCd) ceruzaelem teljesítményének tizedét adja. Az újabb podok lényegesen könnyebbek az elődeiknél, a 80g-os súly már szinte nem is érződik.

Ha nem használjuk a fülhallgatókat, érdemes azokat a tokba visszatenni, mert a tokban található 300mAh teljesítményű akkumulátor hamar újra feltölti őket, többször is. Így, ha elmegyünk otthonról, akár 12 óra korlátlan zenehallgatást is kaphatunk anélkül, hogy töltőt kellene keressünk. A tokot kb. 2 óra alatt lehet teljesen feltölteni, a podok a tokban kb. 1-1,5 óra alatt töltődnek fel teljesen. A podok be és kikapcsolásáról nyugodtan megfeledkezhetünk, automatikusan bekapcsolnak, ha kivesszük a tokból, és azonnal elkezdenek tölteni, ha visszatesszük. Ha az asztalon felejtjük, igen, akkor lemerülhetnek.

A fejlesztett I12 is tudja a TWS technológiát
Fejlesztett I12 fülhallgatónknak a JieLi chipsetje 25%-kal képes tovább működni, mint az alap verzió, emiatt is sokkal hosszabb a podok élettartama.

 

Az újabb podok már a Bluetooth 5.0 szabványt használják, amiben a készülékek áramfogyasztását csökkentették jelentősen, ezért is érhető el kis teljesítménnyel ilyen hosszú játékidő. A Bluetooth korábbi változatait használó fülhallgatóknál nem csak az akkumulátor merült le gyorsabban, de előfordult, hogy a jelfeldolgozás miatt a hang is késett. Ez leginkább videónézéskor volt szembetűnő, amikor a hang és a kép elcsúszott egymástól. Az új szabvány bevezetésével ez a késés is megszűnt, az újabb podok már alacsony reakcióidővel működnek.

A TWS nem csak zenehallgatásra teszi alkalmassá a legújabb podokat, a telefonálás is egyszerű velük a beépített mikrofonnak köszönhetően. A hívás fogadásához, elutasításához, befejezéséhez nem kell előkeresnünk a táskából a telefont, ezeket a funkciókat a podon is elérhetjük.

 

 Ha Te is a tökéletes vezeték nélküli fülhallgatód keresed, válassz kínálatunkból, hogy megtaláld a megfelelőt: www.podbolt.hu

 

Szólj hozzá!

* A hozzászólások moderálás után jelennek meg